Áramlásos peptidkémiai laboratórium

Labor felelős: Dr. Farkas Viktor

Munkatársak: Dr. Farkas Viktor, Bencs Fruzsina, Gróf Márk, Ferentzi Kristóf, Nagy Levente Endre, Tomecz Richárd, Szaniszló Szebasztián

Cím: ELTE, Kémiai Intézet, IV. em., 4.105 labor; 1117 Budapest, Pázmány P. s. 1/A

Telefon: +36 (1) 372-2500 / 6746

Kereskedelmi forgalomban megvásárolható, HPLC modulokból összerakott készülék segítségével gyorsan, kis költséggel, minimális környezetkárosító hatás mellett tudunk viszonylag (akár >85%) tiszta nyersterméket eredményező peptidet, kimérát és foldamert szintetizálni.  Az SPF-ELTE módszerrel sikerrel állítottuk elő pl. a 39 aminosavat tartalmazó ACTH peptidhormont, tisztelegve ezzel tanszékünk nagyhírű peptidkémikusai előtt.

Spf

Szin Plusz Logo

Laboratórium hírei

 • Új, áramlásos peptidkémiai cikkünk jelent meg!

  Hosszabb polipeptidek (58-76 aminosav) szintézisét valósítottuk meg áramlásos peptidkémiai módszerekkel.

  Synthesis of small protein domains by automated flow chemistry

 • Új áramlásos peptidszinetizátor érkezett

  2023-ban sikerült beszerezni egy áramlásos kémiai rendszerű peptidszintetizátort a Metalon Kft. segítségével. Így most már két készüléken is lehetséges peptideket előállítani. Régi és új felhasználókat is várjuk szeretettel a 4.106-os laborban.

  Betaflow

 • Reklámfilmünk az okos peptidkémiai módszereinkről

  Napjainkban a polipeptid és fehérje-fragmens típusú makromolekulák szerepe egyre nő. Ezt felismerve igyekeztünk egy korszerű és kis költségű módszert fejleszteni, amely jó alternatíva lehet kutatók számára. Ehhez kapcsolódóan elkészült a rövid, bemutatkozó reklámfilmünk.

  https://www.youtube.com/watch?v=1W1dgUoyHOA

  Kapcsolodó oldalunk: Áramlásos peptidkémiai laboratórium

  Spf

 • Detektor beszerzés

  Szint+ kiválósági program keretén belül, a műszervásárlási pályázaton nyert összeg felhasználásával sikerült beszereznünk az alap áramlásos peptidszintetizátorhoz két darab UV detektort. Az egyik műszert a reaktor elé, a másikat utána bekötve képesek leszünk az aminosav kapcsolási reakciók nyomontövetésére, ezáltal a reakciók hatékonyságára következtetni és az optimális és költséghatékony szintézis körülményeit pontosabban beállítani.

  Szin Plusz Logo

 • Új módszer a peptidszintézisben, új készülék a csoportunkban

  2018-ban sikerült beszereznünk egy áramlásos rendszerű peptidszintézisre alkalmas készüléket. Ez az áramlásos kémia (flow chemistry) egyik speciális esete. Ezzel az új, magyar fejlesztésű (Mándity István, SE GYTK SZVI) módszerrel dolgozva már sikerült 10-40 aminosav tagszámú peptideket nagy tisztasággal előállítanunk. A módszer egyik előnye, hogy kevesebb védett aminosav származék felhasználásával (1,5 ekvivalens) is hatékony marad a szintézis.

  20180228 162336

Közlemények